Wednesday, April 8, 2009

BANJIR DARI DUA BUKIT


MUHASABAH SEBELUM MUSIBAH


Saya sempat ke Bukit Gantang untuk melihat perkembangan pilihanraya kecil di kawasan tersebut bersama dengan kawan-kawan yang berminat. Secara rambang saya melihat perang poster yang berlaku adalah sama-sama hebat.

Perbedaan utama yang ketara seperti pilihanraya kecil yang lain adalah semangat pekerja PAS adalah tinggi. Ini kerana mereka mempunyai matlamat untuk menang yang jelas, Bersatu menumbangkan BN. Ternyata mereka berjaya.

PAS memang mempunyai pengikut setia dan jentera yang terkenal kemas. Ini mungkin kerana penyertaan generasi muda yang bergabung dengan pengikut lama yang berpengalaman.

Agak menarik apabila melihat PAS lebih sistematik dan kreatif dalam penyaluran matlamat perjuangannya. PAS dan PKR ternyata mempunyai aktivis yang berkerja kuat untuk menjayakan matlamat perjuangan.

Mereka menggunakan pelbagai pendekatan yang berkesan, sistem analisa teknologi maklumat, multi media untuk menyampaikan ceramah pemimpin walaupun penceramahnya tidak berada disitu, sms, payung bulan, pelbagai poster berwarna, slogan-slogan berkesan, simbol bulan lambaian tapak tangan, perayu undi yang bekerja siang dan malam dan sebagainya.

Satu-satunya kreativiti yang tinggi yang pernah saya lihat pada UMNO adalah semasa persidangan UMNO di PWTC yang lalu. Malangnya, kreativiti ini tidak terlihat semasa pilihanraya kecil di Bukit Gantang, Selambau dan Batang Ai. Ini Setiausaha Agung BN, Tengku Adnan Tengku Mansor boleh jawab.

‘Flood Gate’ telah dibuka oleh Pak Lah bagi kebebasan rakyat dan penyuburan demokrasi yang sebebas-bebasnya. Terpulang kepada Najib bersama pasukan untuk mengharunginya. PAS banyak membuat pengorbanan prinsip untuk menang, Islam dan Melayu diletakkan di ‘back seat’ untuk mencapai kemenangan dalam kerencaman rakyat.

Lepas ini akan banyaklah permintaan dari kaum Cina dan India agar mereka diberikan hak samarata dalam bidang ekonomi, lesen, kuasa, tanah, penyebaran agama bukan Islam dalam bahasa Melayu, penghapusan hak istimewa, timbalan perdana menteri bukan Melayu dan sebagainya. MCA dan MIC akan memulakan permintaan-permintaan tersebut dari dalam.

Bagi PAS dan PKR tidak ada tanggungjawab untuk mempertahankan apa-apa prinsip untuk mempertahankan Islam dan bangsa Melayu. Janji dan buang apa pun boleh. Mungkin juga mereka mahukan kuasa dahulu dan yang lain cerita kemudian.

BN perlu melakukan muhasabah diri sebelum di musibatkan oleh rakyat pada pilihanraya yang ke 13 akan datang. Masih ada kurang 4 tahun lagi, tetapi sebenarnya hanya tinggal 2 tahun lagi untuk melihat isyarat perubahan rakyat ke arah BN khususnya daripada pengundi bukan Melayu.

Berdasarkan pilihanraya di Kuala Terengganu, Permatang Pauh, Bukit Gantang dan Selambau, BN masih mempunyai ‘base’ yang tidak kurang. Tetapi undi baru ke arah pihak pembangkang. Terpulanglah kepada pemikir-pemikir mereka untuk bekerja kuat memikirkan strategi yang terbaik untuk kesinambungan yang akan datang.

Ulasan terperichi tentang Bukit Gantang diturunkan daripada petikan Agenda Daily yang berikut :


UNDI CINA TIDAK MEMIHAK BN


Barisan Nasional (BN) menepati ramalan apabila berjaya mengalahkan Parti Keadilan Rakyat bagi pilihan raya kecil DUN Batang Ai, Sarawak dengan majoriti 1,854 undi.

Bagaimanapun harapan untuk menyaksikan BN merampas semula Bukit Gantang dan Bukit Selambau tidak kesampaian. BN tewas di Bukit Gantang dengan majoriti 2,789 undi dan Bukit Selambau pula dengan 2,403 undi.

Berdasarkan kepada pecahan undi yang diperolehi BN di Bukit Gantang, undi yang diperolehi oleh calon BN, Ismail Saffian bertambah sebanyak 622. Manakala undi calon PAS yang diwakili oleh Datuk Seri Nizar Jamaluddin meningkat kepada 1,845.

Pertambahan undi dan majoriti di Bukit Gantang itu disumbang oleh peningkatan hampir 3% atau 1,327 pengundi yang keluar mengundi.Pada pilihan raya kecil kali ini 75.1 peratus atau 41,626 orang daripada 55,462 orang telah menunaikan tanggungjawab mereka berbanding 72.65% atau 40,299 pengundi.

Daripada pertambahan undi tersebut, BN memperolehi tambahan undi sebanyak sekitar 60 undi dari DUN Kuala Sepetang yang majoriti pengundinya terdiri dari kaum Cina berbanding undi yang diperolehi pada pilihan raya umum Mac 2008. DUN Changkat Jering dan DUN Trong pula menyumbang pertambahan lebih 500 undi.

Kemampuan calon BN menambah undi di DUN Changkat Jering mempunyai makna tersendiri kerana ia tidak mencerminkan bantahan rakyat kepada keputusan ADUN kawasan berkenaan Kapten (B) Osman Jailu yang meningggalkan PKR untuk menjadi ADUN Bebas yang menyokong BN.

Manakala PAS pula selain turut mendapat pertambahan undi daripada kawasan majoriti pengundi Melayu iaitu DUN Changkat Jering dan Trong sekitar 800 undi.

Pertambahan paling ketara diperolehi PAS ialah daripada DUN Kuala Sepetang, di mana pengundinya majoriti kaum Cina iaitu kira-kira 1,000 undi.

Berdasarkan senario tersebut, isu BN menumbangkan ‘kerajaan Cina’ dipelopori oleh DAP yang pegang kerusi terbanyak dikalangan pembangkang di Perak memang menjadi faktor menyebabkan mereka memberikan undi kepada PAS.

Ia tanda jelas sentimen tebal mereka terhadap hal berkenaan itu.Kelebihan para pengundi Cina di Bukit Gantang ialah mereka menjadi ' undi penentu ' diketika sokongan pengundi Melayu terhadap BN dan PAS tidak banyak berubah.

Mengulas mengenai faktor pengundi Cina tidak memilih BN, Timbalan Presiden UMNO pada sidang medianya Selasa malam memberitahu, BN akan menubuhkan pasukan bebas bagi membuat ‘bedah siasat’ terhadap keputusan pilihan raya kecil Bukit Gantang secara menyeluruh.

Manakala Nizar pula dalam reaksinya menyifatkan keputusan pilihan raya kecil Bukit Gantang itu sebagai pengktirafan kepada kerajaan campuran pembangkang sebelum ini .

Sementara itu bagi DUN Bukit Selambau, PKR menang dengan majoriti 2,403 undi. Calon parti itu memperolehi 12,263 undi berbanding Datuk S.Ganesan yang dapat 10,229 undi.

Kesemua 13 calon Bebas yang turut bertanding memperolehi undi terkumpul sebanyak 1,326 undi dan hilang deposit - 7/4/20093 comments:

amirhamzah64 said...

salam Datuk, apa khabar?

Kebijakkan Anwar Dengan Persepsi Dan Harapan

Tahun 2009 hingga 2011 adalah tahun-tahun pertembungan klasik bekas Ketua Pemuda UMNO Malaysia dalam membuat percaturan politik Malaysia hari ini. Era hari ini adalah era bagaimana meletakkan kepentingan rakyat ke satu tahap tertinggi bagi meraih sokongan sekali gus meletakkan kebenaran prinsip demokrasi iaitu 'Dari Rakyat Kepada Rakyat Untuk Rakyat'.

Kecerdikan Najib bermula apabila beliau meraih sokongan padu daripada ahli UMNO untuk merestui peralihan kuasa dengan menjadi Presiden UMNO yang ke 7 dan seterusnya secara tradisinya menjawat jawatan Perdana Menteri Malaysia ke 6. Sebelum itu, rakyat melihat kecerdikan Najib ini sebaik sahaja beliau menjadi Ketua Perhubungan UMNO Negeri Perak yang baru terus saja meninggalkan bekas dengan merampas kembali Perak daripada Pakatan Rakyat. Cara pengambilan itu sah dari segi undang-undang. Namun polimik politik Perak terus bergolak dan sehingga kini tidak nampak ianya akan terlerai setelah P059 Bukit Gantang dimenangi Nizar daripada Pakatan Rakyat.

Selepas menjadi Perdana Menteri Najib cuba mencerminkan dirinya sebaik mungkin dengan mebebaskan 13 orang tahanan ISA, membenarkan semula penerbitan 2 akhbar pro pembangkang disamping berjanji akan mengkaji semula ISA. Konsep 'one Malaysia' atau 'satu Malaysia' juga adalah slogan baru pentadbiran Najib. Kecerdikkan Najib akan dilihat juga pada hari ini apabila beliau akan mengumumkan kabinet baru selepas menjadi perdana menteri. Saya berpendapat, apa pun yang berlaku ianya bukan sesuatu yang menarik kerana ianya datang daripada parti yang memerintah kecuali Najib akan membuat sesuatu perubahan yang luar biasa.

Kebijakkan Anwar bermula apabila beliau diberi peluang oleh Pak Lah untuk bergiat semula di arus perdana politik negara. Keterbukaan Pak Lah memberikan peluang terbaik dan dicengkam kemas oleh Anwar untuk memainkan isu 'persepsi' dan 'harapan' yang semakin hari semakin melekat di hati rakyat.

Isu persepsi buruk BN menjadi senjata utama Anwar. Anwar telah berusaha gigih memainkan isu ini sejak 1998 selepas pemecatannya sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Simpati dan kecewa sebahagian ahli-ahli UMNO ketika itu dan golongan muda diserlahkan dalam keputusan pilihanraya 1999. Pilihanraya tersebut melihat pola pengundian Melayu menunjukkan sokongan kepada Anwar melalui Barisan Alternatif. Namun pengundi Cina dan India tetap memberikan sokongan kepada BN dan Tun Mahathir.

Pilihanraya 2004 adalah pencapaian buruk bagi PKR dan Barisan Alternatif. BN dan UMNO menang besar dan seolah-olah Barisan Alternatif akan berkubur. UMNO dilihat sebagai parti terkuat dengan menguasai 110 kerusi di Parlimen dan boleh memerintah bersendirian dengan majoriti simple. Itulah hakikatnya pada waktu itu.

Zaman Pak Lah adalah zaman BN membuka dasar demokrasi seluas-luasnya kepada rakyat kerana dikatakan dasar ini tidak dapat dinikmati di zaman Tun Mahathir. Rakyat tidak mendapat kebebasan bersuara dan memberi pendapat sehingga Tun Mahathir digelar dengan berbagai-bagai gelaran termasuklah yang paling popular Mahathir-MahaFiraun. Keterbukaan Pak Lah mencapai kekemuncaknya apabila beliau memberi laluan kepada Anwar untuk bergiat aktif semula di dalam politik.

Sebagai seorang bekas Timbalan Perdana Menteri dan pernah memangku jawatan Perdana Menteri beberapa bulan, persepsi kebobrokan UMNO dan BN itu mudah dipercayai rakyat. Anwar berjaya meyakinkan rakyat bahawa beliau pernah mencuba untuk membersihkan rasuah, kronisme, dan nepotisme di dalam BN dan UMNO tetapi kerana itulah juga beliau ditendang daripada UMNO.

Kekalahan teruk Barisan Alternatif dalam pilihanraya 2004 memberi idea baru kepada Anwar. PKR memang tiada sambutan. Anwar menggunakan PAS untuk meraih sokongan Melayu dan DAP untuk menagih sokongan Cina dan PKR sendiri lebih sensitif kepada penyokong India di samping sedikit sebanyak penyokongnya dan golongan muda Melayu. Maka dengan itu Pakatan Rakyat terbentuk dengan menggunakan 'persepsi'yang sama dan menambah satu lagi senjata iaitu 'Harapan Baru Untuk Rakyat Malaysia'

Anwar adalah 'master mind'. Anwar sebenarnya telah menggunakan kekuatan PAS dan DAP sedangkan PKR hanyalah parti yang lemah. Kalau tidak percaya, PAS dan DAP keluarlah daripada Pakatan Rakyat nescaya berkuburlah PKR bersama dengan Anwar. Kebijakkan Anwar ini ditumpang semangkuk oleh Haji Hadi dan Lim Kit Siang kerana mereka tidak ada jalan lain kecuali menumpang dan bergayut dengan Anwar Ibrahim. Selama ini pun berpuluh tahun mereka berjuang dalam kepompong parti sendiri dan selama itulah mereka hanya menjadi debu-debu yang berterbangan.

'Harapan baru Untuk Rakyat Malaysia' adalah lebih 'ummp' daripada gagasan 'Satu Malaysia' yang dibawa oleh Perdana Menteri yang baru. Harapan baru menjanjikan kesamarataan, keterbukaan, pengagihan kekayaan, penentangan keras kepada rasuah, kronisme dan nepotisme, lebih adil dan saksama serta lebih liberal dalam beragama dan banyak lagi idealisme-idealisme baru. Harapan baru mengikut pemahaman orang Cina dan India ialah persamaan semangat dan idea 'Malaysia Malaysian' yang mereka perjuangkan berpuluh tahun.

Kebijakkan Anwar berdasarkan 'Persepsi' dan 'Harapan baru'telah menafikan sumbangan UMNO selama 63 tahun dan sumbangan kerajaan 52 tahun dalam membentuk Malaysia sebagai sebuah negara. Hari ini sekali lagi kenyataan saya menjadi realiti apabila BN gagal lagi di Bukit Gantang dan Bukit Selambau apabila pengundi Cina dan India telah memberi harapan yang sangat tinggi untuk Pakatan Rakyat memerintah negara ini. Saya yakin jika Pilihanraya umum diadakan pada tahun ini Pakatan Rakyat akan menang dan mengambil alih kerajaan pusat.

Masa ada 2 tahun lagi untuk melihat pertembungan klasik antara Najib (BN) dan Anwar(PR). Strategi mereka tidak perlu belajar di universiti tetapi strategi mereka adalah berdasarkan otak yang bijak dan cerdik ditambah dengan nasib. Pertembungan dua orang Melayu ini dalam perebutan kuasa akan meninggalkan impak yang mendalam kepada kuasa politik Melayu keseluruhannya.

Amir Hamzah
Batu Pahat
www.amirhamzah64-segalanyamungkin.blogspot.com

fuhas said...

Sdr amirhamzah64

Semoga sdr juga sihat.

Isu 'persepsi' dan 'harapan' yang sdr sebutkan memang menarik. Ia merupakan strategi ampuh untuk menjatuhkan lawan. Ternyata ianya berkesan.

Najib mewarisi 'baggage' yang ditinggalkan oleh pemimpin sebelumnya.

Waktu hanya tinggal sedikit. Semoga dimunafaatkan sebaik mungkin.

Terima kasih.

FallTrends said...

Untuk memenangi pilihanraya & memerintah Malaysia dengan baik, perlukan undi semua kaum dan bukannya berdasarkan satu kaum tertentu.

http://Dunia-Politik.blogspot.com
Dunia-Politik@yahoogroups.com